İmplant Tedavisi
İmplant eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardır. Bu vidaların üzerine diş protezi yerleştirilir. İmplant tedavisinin diğer tedavilere avantajı komşu dişlere zarar verilmez. Yani komşu dişlerin kesilmesi gerekmez.
Kimler İmplant Tedavisine İhtiyaç Duyar?
İmplant tedavisi 18 yaş üzeri, çene ve yüz gelişimini tamamlamış bireylere uygulanır. Tedaviden önce çene yapısının implanta uygun olup olmadığı çekilen röntgenlerle tespit edilir. Şeker hastalarında tedaviden önce hastalığın düzene girmiş olması gerekir. Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda tedaviden önce ilaçlar kesilir. Kemik erimesi olanlar uygun tedavi aldıktan sonra implant tedavisi görebilirler.
İmplant Nasıl Yapılır?
- Hastanınn anemnezi alınır.
- Klinik ve radyolojik muayene yapıldıktan sonra planlamaya karar verilir.
- Bölge ve sayı belirlenir.
- Anestezi işlemi tamamlandıktan sonra diş etinde uygun uzunlukta kesi yapılarak implant yapılacak kemik açığa çıkarılır.
- İmplant yerleri belirlenir.Yer işaretlemesi yapıldıktan sonra inceden kalına doğru frezler yardımıyla yuva hazırlanır.
- Uygun çap ve uzunluktaki implant yuvaya yerleştirilir ve diş etiyle üzeri kapatılır.
Sıkça Sorulan Sorular
İmplant, kaybedilmiş eksik dişlerin yerine çiğneme fonsiyonlarını ve estetiği yeniden sağlamak için, çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. İmplantın asıl materyali titanyumdur. Titanyum doku dostudur.Ortopedik ameliyatlarda da titanyum kullanılmaktadır.
İmplantların üzerine yapılan protezler dişlermize en yakın protezlerdir. Eksik dişlerin tamamlanması için sağlam dişlerin küçültülmesine gerek olmaz. Ağız hijyeni köprü protezlerine göre daha iyi sağlanır.Diş ipi kullanımı imkanı vardır . Hareketli (total) protezler ağızda harektesiz duruma getirilir. Çene kemiğinin dikey ve dudak-dil yönünde erimesi engellenir. Daha estetik bir görünüme sahiptir.
Kliniğe gelen hastanın genel sağlık problemleri olup olmadığı sorulur. Şeker hastalığı, kortizon kullanımı, kalp damar hastalıkları gibi genel sağlığı etkileyecek hastalıklarla ilgili detaylı bilgi alınır. Hastadan bazı tahliller istenebilir. Ağız içi ve radyolojik muayeneler yapılır. Radyolojik muayene için öncelikle panaromik radyografi değerlendirilir. Gerek görülür ise 3 boyutlu tomogrofi istenebilir. Diş eksiklikleri, mevcut kemiklerin durumu, anatomik oluşumlar, kaç adet impalnt yapılacağı planlanır. Kemiğin yetersiz olduğu bölgelere kemik greftlerinin kullanılıp kullanılmayacağına karar verilir ve implant işlemi yapılır. İmplant tedavisi başlamadan önce ağız içinde mevcut diş taşları temizlenmeli, kök uçlarında lezyon olan dişlerin kanal tedavileri yapılmalıdır.
İmplant işlemi lokal anestezi ile çok dikkatli ve travma oluşturmadan yapılmaktadır. Hasta işlem esnasında herhangi bir acı veya ağrı hissetmez. Anestezi etkisi geçerken diş çekiminden daha az bir ağrı olabilir. Ağrı kesici kullanılarak bu ağrıların gidilmesi sağlanır.
İmplant yerleştirme işlemi yaklaşık olarak 10 -15 dakika arasındadır.Süre, yapılacak implant sayısına, kemiğin durumuna göre değişkenlik gösterebilir.
İşlem sonrasındaki 1-2 gün daha yumuşak besinler tüketilmelidir. Ağızda implant yapılan bölge haricinde kendi dişlerimiz var ise normal beslenmemize yaklaşık 1 hafta içinde başlayabiliriz. Dişsiz ağızlardaki implant uygulamalarında eğer bir geçici protez yapılmış ise daha dikkatli olunmalıdır.
Tedavi bittikten hemen sonra hasta normal hayatına devam edebilir.Ufak ağrılar günlük hayatı etkileyecek düzeyde olmayacaktır.İmplant üzerine istenir ve uygun görülür ise geçici diş yapılarak, estetik konfor hemen sağlanabilir.
Kemik ve implant arasında meydana gelen mikroskobik boyuttaki bağlantıya osseointegrasyon adı verilmektedir. Bu bağlantı alt ve üst çene olmak üzere faklılıklar göstermektedir. Alt çene daha yoğun bir kemik yapıya sahip olduğu için yaklaşık 1,5-2 ay gibi bir süre yeterli olmaktadır.Üst çene de ise yaklaşık olarak 3 ay gibi bir süre beklemekte fayda vardır.
Ön diş eksikliklerinde implant üzerine aynı anda geçici dişler yapılmaktadır.Bu dişler çiğneme fonksiyonlarına katılmazlar.Sadece estetik içindir.Bekleme süresi tamamlandıktan sonra üzerine daimi dişler ölçü alınarak yapılır.
Doğru implant seçimi,uygun ekipman kullanımı ile yapılmış implantların kaynaşmama durumu yok denecek kadar azdır. Kontrollerde implantların kaybı söz konusu olur ise implant kolaylıkla yerinden çıkartılır. Kemikleşme meydana geldikten sonra tekrar yapılır.
Bekleme süresi tamamlandıktan sonra diş etinin implantla olan uyumu sağlanır.Yaklaşık 1 hafta sonra ölçü alınır ve protezler 15 gün içinde tamamlanır.
Doğru sayı, uygun çap ve uzunlukta yapılan implantların ömrü uzundur: Hasta kontrollerine uygun zamanda gider, ağız hijyenine dikkat ederse implantlar yaşam boyunca ağızda kalabilirler. Çene kemiği içindeki yapay kökler değiştirilmez. Üzerindeki mevcut protezler belirli bir süre sonra değiştirilmesi gerekebilir.
Böyle bir durum söz konusu değildir. Kortizon kullanan hastalarda implantlar vücut tarafından yabancı cisim kabul edilir ve kaybedilebilir.. İyi alınmış anamnez, steril çalışmama, doğru uygulama ve ağız hijyenine dikkat olduğu sürece implant kaybı yaşanmaz.
Böyle bir durum söz konusu değildir. Kortizon kullanan hastalarda implantlar vücut tarafından yabancı cisim kabul edilir ve kaybedilebilir.. İyi alınmış anamnez, steril çalışmama, doğru uygulama ve ağız hijyenine dikkat olduğu sürece implant kaybı yaşanmaz.
Diş yaptırma fiyatları oldukça değişkendir. İmplant tedavisinin maliyeti, kullanılan malzemelerin türünden, prosedürün karmaşıklığından ve diş hekiminin yetkinliğine göre şekillenir. Aynı zamanda işlemin ücretleri kişinin ihtiyacına ve istenilen sonuca göre de değişir. Kullanılan kompozitin ne olduğuna ve ne kadar olduğuna göre fiyatlandırmada farklılıklar söz konusudur.